Birçok web site sahibi sitesinin taranmadığı konusunda şikayetçi olabiliyor. Bu yazımda vereceğim 12 taktik ile arama motorlarının web sitenizdeki tarama sayısını ve indeks sayınızı arttırabilirsiniz.
Web site sahipleri, SEO çalışması yaparken genellikle taranabilirlik ve dizine ekleme konularını atlarlar. Fakat şunu unutmamalısınız ki; siteniz arama motorları tarafından ne kadar kolay ve doğru taranırsa SERP’deki yeriniz daha iyi olacaktır.
Size vereceğim 12 taktik ile Google gibi arama motorlarının sitenizde daha rahat gezinmesine ve sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu da aramalarda üst sıraya çıkma potansiyelinizi arttırır.
İster SEO’ya yeni başlıyor olun isterseniz de hali hazırda belirli bir SEO stratejisi benimsiyor olun farketmez. Bu yazıda vereceğim önerileri checklistinize eklemenizi tavsiye ederim.
Şimdi hadi gelin site taranabilirliğini arttırmanın 12 yoluna yakından bakalım…
1- Sayfa Yüklenme Hızınızı Yükseltin
Sayfa yüklenme hızı hem arama motorları hem de kullanıcı deneyimi için çok önemli bir unsurdur. Sayfa hızınızı iyileştirmek için şunları yapabilirsiniz;
- Sunucu yapılandırmanızı doğru gerçekleştirin. Bu hem yazılımsal optimizasyon hem de sunucu optimizasyonu gerektirir.
- HTML, CSS ve JavaScript dosyalarınızı olabildiğince küçültün.
- Sitenizde kullandığınız görüntülerin boyutu olabildiğince minimal tutun. Bunu en iyi .webp formatında gerçekleştirebilirsiniz.
- Cache (ön bellekleme) sistemini kullanın.
- Yönlendirmelerin sayısını olabildiğince azaltın. Örneğin sitenizde /eski-url sayfasına bir link çıkışı var diyelim ve bu linke girildiğinde kullanıcı /yeni-url sayfasına yönlendiğini varsayalım. Böyle bir durumda sitenizdeki /eski-url link çıkışını /yeni-url olarak güncelleyin.
- Wordpress kullanıyorsanız gereksiz eklentileri kaldırın. Üçüncü parti gereksiz kütüphane vs. çekiyorsanız bunları da kaldırın.
2- Önemli Web Verileri’ni Ölçün ve Optimize Edin
Önemli Web Verileri, arama motorları tarafından (özellikle Google) çok önem verilen bir kriterdir. Bu kriter aslında bir kriterler kümesidir diyebilirim. Daha basit anlatmam gerekirse; Önemli Web Verileri’nin altında bazı değerler bulunmakta ve bu değerlerin her biri site performansınızı ölçümlemekte. Bunlardan bazıları şunlardır;
Largest Contentful Paint (LCP)
Bir web sayfasının en büyük ve ana içeriğinin kullanıcıya ne kadar sürede yüklendiğini gösteren bir hız metriğidir.
Interaction To Next Paint (INP)
Bir web sayfasında bir kullanıcının yaptığı bir etkileşimden sonra tarayıcının ekranda bir sonraki görsel değişikliği ne kadar sürede gerçekleştirdiğini ölçen bir performans metriğidir.
Cumulative Layout Shift (CLS)
Bir web sayfası yüklenirken beklenmedik öğe kaymalarının (örneğin, sayfa içeriği hareket ettiğinde) ne kadar sıklıkla ve ne kadar büyük olduğunu ölçen bir metrik olup, kullanıcı deneyimini etkileyen görsel kararlılığı değerlendirir.
Önemli Web Verileri testini Pagespeed üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
İlerleyen günlerde Önemli Web Verileri optimizasyonunu nasıl gerçekleştirebileceğiniz hakkında detaylı bir rehber hazırlayacağım. İlgili rehberi yayına aldığım zaman burayı da güncellemiş olurum.
3- Tarama Bütçesini Optimize Edin
Tarama bütçesi, bir arama motorunun web sitenizdeki sayfaları taramak için ayırdığı zaman ve kaynakların toplamıdır. Daha iyi anlayabilmeniz için örnek vereyim;
Sizce Google’un Trendyol gibi popüler ve çok fazla sayfa sayısına sahip bir web sitesine ayırdığı bütçe ile tanınmayan ve optimize edilmemiş bir web sitesine ayırdığı bütçe aynı mıdır?
Cevabına çoktan hayır dediğinizi duyar gibiyim. Arama motorlarının botlarla bir web sitesini taraması enerji ve kaynak tüketimine sebep olmakta. Bundan dolayı elbette her siteye aynı kaynak tüketme limiti tanınmaz.
Bu noktada bizim arama motorlarına yardımcı olmamız gerekiyor. Özellikle çok fazla sayfaya sahip web sitesi sahipleri buna dikkat etmeli. Peki tarama bütçesi nasıl optimize edilir?
- Web sitenizin temiz bir hiyerarşiye sahip olduğundan ve sayfalara kolay bir şekilde erişilebilindiğinden emin olun.
- Kopya ve gereksiz sayfaların hepsinden kurtulun.
- robots.txt dosyası ve no-index komutları ile taranması gerekmeyen sayfaları taratmayın. Örneğin; yönetici sayfaları, arama sayfası, boş kategori sayfaları vb.
- Canonical URL etiketini kullanın.
- Screaming frog ile düzenli analiz yapın, 4xx ve 5xx hata kodları dönen sayfalarınız varsa düzeltin.
- Search Console’da “Sayfa sayısı” alanında çıkan uyarıları kontrol edin, hata olduğunu düşündüğünüz durumları manuel kontrol edin.
- Doğru site haritaları(sitemap.xml) kullanın. Bu sitemap.xml dosyasında sürekli güncel olmalı.
4- Dahili Bağlantılarınızı Güçlendirin
Dahili bağlantılar, web sitenizde kendi site içerisinde verdiğiniz farklı linklere denir. Doğru yapılandırılmış dahili bağlantılar hem taranabilirliğinizi arttırır hem de kullanıcı deneyiminizi iyileştirir.
Örneğin tarama bütçesini arttırma ipuçları verdiğim bu yazımda Önemli Web Verileri’nin ne olduğundan ve neden önemli olduğundan bahsettim. Önemli Web Verileri metriklerini detaylıca anlattığım ve nasıl optimize edilmesi gerektiğini anlattığım bir yazım olsaydı yazının linkini ekleyebilirdim. Bu sayede hem arama motorları iki yazının birbiriyle bağlantılı olduğunu keşfedecekti hem de Önemli Web Verileri hakkında detaylı bilgi almak isteyen kullanıcılar diğer yazıma geçecekti, sitedeki etkileşim sürem artacaktı ve ziyaretçime iyi bir deneyim sunmuş olacaktım.
Ayrıca John Mueller de 4 Mart 2022 tarihinde yaptığı bir konuşmada iç bağlantının önemini şu şekilde vurguluyor;
“Dahili bağlantılar SEO için son derece kritiktir. Bence bir web sitesinde yapabileceğiniz en büyük şeylerden biri, Google’ı ve ziyaretçileri önemli olduğunu düşündüğünüz sayfalara yönlendirmektir.”
(Yapay zeka ile Türkçe’ye çevrilmiştir)
John Mueller’in yaptığı konuşmasının tamamı 👇🏻
Eğer iyi bir dahili bağlantı kurgusuna sahip olmazsanız yetim sayfalara sahip olabilirsiniz. Yetim sayfalar; site içerisinde bağlantısı verilmeyen, yalnızca sitemap.xml dosyasından keşfedilebilen sayfalara denir.
5- Site Haritalarınızı Google’a Bildirin
Siz herhangi bir şey yapmasanız bile Google bir şekilde web sitenizi keşfedecek ve tarayacaktır. Fakat bizim amacımız Google’a yardımcı olarak onun doğru sayfaları hızlı bir şekilde tarattırmak.
Bundan dolayı Search Console’dan site haritalarınızı Google’a bildirmek iyi bir çözüm olacaktır.
Ayrıca bu sadece Google ile kısıtlı değil, diğer arama motorlarında da (Yandex, Bing vb.) bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
6- Robots.txt Dosyasını Kullanın
Sitenizin ana dizine robots.txt isminde bir metin dosyası oluşturarak tarama bütçenizde inanılmaz işler yapmanız mümkün. Tek yapmanız gerek bir metin dosyası açmak ve buraya taranmasını ve taranmamasını istediğiniz sayfalar için kurallar yazmak.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta metin belgenizin adı robots.txt olmalı ve siteadresiniz.com/robots.txt şeklinde girildiğinde erişilebilir olmalı.
7- Canonical Etiketlerini Kullanın
Bir sayfa birden fazla URL kullanımıyla görüntülenebilir. Bunu bir örnekle anlatacağım.
Bizim asıl sayfamız https://emreyavsan.com/seo-nedir olsun. Bu sayfanın bazı varyasyonlarını listeleyeceğim;
- https://emreyavsan.com/seo-nedir
- http://emreyavsan.com/seo-nedir
- https://www.emreyavsan.com/seo-nedir
- http://www.emreyavsan.com/seo-nedir
- https://emreyavsan.com/seo-nedir/
- http://emreyavsan.com/seo-nedir/
- https://www.emreyavsan.com/seo-nedir/
- http://www.emreyavsan.com/seo-nedir/
- https://emreyavsan.com/seo-nedir?read=true
Bu liste çok daha fazla uzayabilir. Yukarıdaki listede yer alan tüm linkler aynı sayfayı hedeflemekte fakat Google gözünde her biri farklı link olabilir. Bu da demek oluyor ki; SEO Nedir isimli yazdığınız özgün blog yazınız Google gözünde sitenizde 10 defa paylaşılmış olarak algılanabilir ve kopya içeriğe sebep olabilir.
Bunu engellemek için öncelikle https ve www yönlendirmesi yapmanız şart. Sitenize kesinlikle http protokolü ile girilememeli (otomatik olarak https’e yönlenmeli) ve geçerli bir SSL sertifikasına sahip olmalısınız. Ayrıca www kullanıp kullanmayacığınıza karar verip kullanmadığınızı da kullandığınıza yönlendirmelisiniz. www kullanıp kullanmamanız SEO’ya etki etmemekte.
Örneğin emreyavsan.com’a hangi formatta girmeye çalışırsanız çalışın https://emreyavsan.com formatına yönleneceksiniz.
Bunun haricinde URL sonundaki / olup olmamasını da ayarlamalısınız.
Tüm bu hataları giderdikten sonra geriye sadece GET verili versiyon kalıyor. Bunun için ve diğer yönlendirmeleri garantilemek için canonical url etiketini kullanmalıyız. Özellikle e-ticaret siteniz varsa bu çok daha önemli bir rol oynayabiliyor çünkü e-ticaret sitelerinde çok fazla GET verisi kullanılabiliyor.
Bunu da şöyle bir örnekle anlatayım;
Sitemde üye girişi yapıldığında ana sayfaya https://emreyavsan.com?giris=true şeklinde yönlendiğini varsayalım. Bu “giris” GET verisi görünümde beni herhangi bir şekilde etki etmiyor fakat Google gözünde https://emreyavsan.com ve https://emreyavsan.com?giris=true farklı sayfalar algılanabiliyor. Bu da Google tarafında bu iki sayfa birbiriyle kopya olarak algılanabilir.
Canonical etiketi kullanımı ise oldukça basittir. <head> tagleri arasına aşağıdaki kodu eklemeniz yeterli;
<link rel=”canonical” href=”https://emreyavsan.com/” />
Koddaki link hangi sayfadaysanız o sayfaya göre değişkenlik göstermeli. Örneğin /seo-nedir sayfasında kodu şu şekilde olmalı;
<link rel=”canonical” href=”https://emreyavsan.com/seo-nedir” />
8- Kopya İçerik Kontrolü Gerçekleştirin
Web sayfanızda aynı içerik birden fazla sayfada varsa veya birbirine çok benzeyen sayfalar varsa bunlardan olabildiğince kurtulmanız gerekmekte.
Arama motoru botları zaman zaman sayfalarınızı taradığında bir anahtar kelimede hangi sayfanızı öne çıkaracağını bilemez ve takılı kalır.
Sayfaları teke indirip sildiğiniz sayfayı güncel sayfanıza yönlendirmek mantıklı bir işlem olacaktır.
9- Yönlendirme Zincirlerinden Ve Dahili Yönlendirmelerden Kurtulun
Öncelikle yazımın başlarında bahsettiğim site içi linklerinizde yönlendirme varsa bundan kurtulmanız gerektiğinden tekrar bahsetmek istiyorum.
Dışarıdan gelen bir link varsa veya organik aramalardan gelen bir trafiğiniz varsa burada yönlendirme kullanmanız mantıklı olacaktır. Fakat site içerisinde bulunan dahili bağlantınızı düzenleme imkanınız olduğu için direkt olarak linki düzeltmeniz daha sağlıklıdır.
Bunun haricinde yönlendirme zincirlemeleriniz varsa bundan da acilen kurtulmalısınız. Peki yönlendirme zinciri nedir?
Yönlendirme yapılan bağlantıdan farklı bağlantıya tekrardan yönlenmesine yönlendirme zinciri denir.
Örneğin bir kullanıcı /seo-nedir sayfasını ziyaret ettiğinde önce /seo sayfasına yönlenip ardından /seo-uzmanı sayfasına yönlenmesi bir yönlendirme zinciridir.
Bunun yerine X sayfasından Z sayfasında tek yönlendirme olmalıdır. Yukarıdaki örneğime göre kullanıcı /seo-nedir sayfasını ziyaret ettiğinde direkt olarak /seo-uzmanı sayfasına yönlenmeli. /seo sayfasına hiç uğramamalı.
10- Kırık Link Kontrolü Yapın
Tarama bütçesinde de bahsettiğim gibi; web sitenizin içerisinde kırık link, yani 4xx veya 5xx durumunda sayfaların linki bulunmamalı. Sadece web sitenizde değil, site haritalarınızda da bu linkler yer almamalı.
Semrush, Ahrefs, Screaming Frog gibi SEO analiz araçları kolay bir şekilde kırık link kontrolü gerçekleştirebilir. Bu araçları kullanarak varsa kırık linklerinizi tespit edebilir hızlı bir şekilde durumu giderebilirsiniz.
11- IndexNow
IndexNow, web sitelerinin içerik değişikliklerini arama motorlarına proaktif olarak bildirmesini sağlayan bir protokoldür. Yeni, güncellenmiş veya kaldırılmış içeriklerin daha hızlı indekslenmesine yarar. IndexNow’u stratejik bir şekilde kullanarak, sitenizin taranabilirliğini ve indekslenebilirliğini artırabilirsiniz.
Bunu sadece önemli durumlar için kullanmanızı tavsiye ederim. Örneğin;
- Ürün açıklaması değişikliği
- Blog yazısında değişiklik
- Gözükmemesi gereken içeriğin siteden kaldırılması
IndexNow’u sık ve gereksiz kullanmak spam olarak algılanabilir ve kötü etkilenebilirsiniz.
Wordpress gibi içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız bunu panelinize entegre edebilirsiniz ve yeni içerik yayınladığınızda, içeriği güncellediğinizde ve içeriği sildiğinizde otomatik olarak IndexNow’u kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
12- Schema Yapısını Kullanın
Schema, arama motorlarının web sayfalarını daha iyi anlayabilmesini sağlayan kod parçacıklarıdır. Neredeyse her türlü sayfa için Schema türü bulunmaktadır.
Schema kullanımı sayesinde Google içeriğinizi çok daha rahat anlar ve SERP’de bunu kullanır. Örneğin bir ürün aradığınızda ürünün fiyatını, inceleme sayısını vs. sitelere girmeden görebiliyoruz. Bu Schema sayesinde olmakta.
İşte bazı Schema türleri;
- Haber, blog, makale
- Ürün
- Yerel İşletme
- Etkinlik
- Tarif
- SSS
- İnceleme
- Breadcrumb
- Video
Sona Gelirken
Özetle bu 12 maddeyi doğru uygulamanız durumunda günün sonunda Google gözünde taranması ve anlaşılması kolay bir site haline dönüşeceksiniz. Bu da tarama bütçenizi ve indexlenmenizi iyileştirecektir.
Unutmayın! Bu maddeler tek seferlik değildir. Tüm bu maddeleri sürekli olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Tavsiyem küçük sitelerde 3 ayda bir, büyük sitelerde ayda bir defa olacak şekilde kontrol etmenizdir. Bu sayede oluşabilecek hatalarda hızlı bir şekilde önlem alabilirsiniz ve sıralama kaybı yaşamazsınız.
Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki hiçbir zaman en iyisi diye bir şey yoktur, her zaman optimize edilmesi gereken bir şeyler olacaktır ve SEO’da öne çıkmanın en önemli unsuru bu optimizasyonu sürekli olarak devam ettirmektir.
Bu yazıda belirttiğim bilgiler temel bilgilerdir, gün geçtikçe çok daha teknik içerikler paylaşacağım. Şimdilik benden bu kadar. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim 🙏🏻
Aklınıza takılan bir soru varsa yorum yapmaktan veya benimle iletişime geçmekten çekinmeyin! 🤩
Kaynak
https://www.searchenginejournal.com/crawling-indexability-improve-presence-google-5-steps/167266/